Članek
Bitka za človekove pravice v Državnem zboru RS danes!

Bitka za človekove pravice v Državnem zboru RS danes!

Objavljeno Feb 13, 2014

Kdor misli, da so bila vsa vprašanja v zvezi s človekovimi pravicami rešena že s sprejetjem naše ustave, ki se v prvi alineji sklicuje na Deklaracijo o človekovih pravicah, na katerih naj bi naša ustava temeljila, se moti. O nekaterih temeljnih človekovih pravicah, ki nam še vedno niso zagotovljene, teče beseda prav danes, v četrtek, 13. 2. 2014  v okvirju javne predstavitve treh predlogov zakonov, za katere je ljudska pobuda SKSK zbrala 28.000, torej več kot zadostno število glasov, da se lahko začne parlamentarni postopek. Greza Predloge zakonov o osnovnem bivanju, o samozdravljenju in o konoplji.


V tem pa nismo osamljeni. Kar se tiče konoplje, se o podobnem predlogu zakona prav zdaj razpravlja tudi v Parizu. Colorado in Urugvaj, ki sta konopljo pred kratkim legalizirala, pa sta čez noč postala svetovni zvezdi, predsednika Mujico se celo predlagali za Nobelovo nagrado za mir.

Če bi bilo odločanje o človekovih pravicah prepuščeno slovenskemu Ministrstvu za zdravje, bi bil rezultat bolj žalosten, tam so namreč prepričani, da je slovenska zakonodaja na tem področju med bolj naprednimi na svetu in da je sploh ni treba kaj dosti spreminjati. Nad željo staršev, da bi se lahko zaradi tveganih stranskih učinkov o cepljenju svojih otrok odločali svobodno, so zgroženi, saj se jim zdi nedopustno, da se starši postavljajo v vlogo skrbnikov svojih otrok namesto države. Čeprav Deklaracija o človekovih pravicah jamči nedotakljivost intimnega življenja, prepričanja in družine.

Podobno srednjeveško je tudi mnenje Ministrstva za zdravje o konoplji. Tega zdravilnega zelišča na Ministrstvu nikakor ne bi dopustili gojiti in uporabljati vsem polnoletnim Slovencem, ampak bi raje pooblastili farmacevtska podjetja za proizvodnjo sintetičnih kanabinoidov in zdravnike za pisanje receptov. In to kljub temu, da se po svetu dogaja ravno nasprotno in da konoplja obeta postati poslovna priložnost 21. stoletja.

Samozdravljenje je del slovenskega narodnega izročila. Velik del naših ljudskih izročil je namreč vezan prav na zeliščarstvo in domačo medicino. To dejstvo se niti v sodobnih časih ni spremenilo. Po neki vladni študiji o samozdravljenju se s pomočjo ljudske medicine zdravi čez 70 % državljanov. Brez samozdravljenja bi se zdravstveni sistem sesul. A Ministrstvo za zdravje ima o tem spet neko svoje mnenje. Po njihovem je že vse v najlepšem redu. Očitno Ministrstvu ni jasno, da je teh 28.000 in več podpisov, kolikor so jih dobili ti trije predlogi zakonov, bilo podpisanih s strani živih oseb, ki imajo z Ustavo in Deklaracijo o človekovih pravicah, pravico do svojega prepričanja in živijo v državi, ki se ponaša z dejstvom, da je ljudstvo v državi oblastnik.

Podobno so zavrnili tudi na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor Predlog zakona o osnovnem bivanju. Da bi naj bilo že vse veliko bolje urejeno sedaj. Ne brigajo jih pravice državljanov in javni interes, pač pa jih zanimajo le pravice podjetij do dobička na račun državljanov. O brezplačnem najemu neobdelanih kmetijskih zemljišč se pa sploh ne pogovarjajo.

Danes je torej dan, ko se krešejo kopja in sulice v slovenskem parlamentu, ko ropotajo bobni, vihrajo zastave in gorijo kresovi! Danes je v slovenskem parlamentu bitka, na kupu so mornarica, letalstvo in tanki, nasproti pa korakajo pešaki in za njimi dirja konjenica! Puščice letijo in pokajo topovi...

Pridite tudi vi! Za človekove pravice gre!

#Kolumne #Bogdan-kristofer-mesko