Članek
Kooperanti

Kooperanti

Objavljeno Dec 06, 2013

Nešteto zelo nazornih kazalcev kaže, da danes ne moremo več govoriti le o finančni krizi, temveč preprosto o popolni degeneraciji kulture. Za razmišljujočega je spremljanje domačega političnega teatra lahko izredno stresno. Brez dvoma gre za hudo kršitev osnovnega človeškega dostojanstva. Naslednji korak bo verjetno vsesplošna lobotomija, kar potrjujejo tudi zadnje informacije iz samega vrhovnega plenuma, da resno razmišljajo o nakupu večjega števila svedrov. Vse za narodov blagor!

 

Filozofija se je ujela v nekonsistentno metafizično mastrubacijo in popolnoma zavrgla izkustvo, zato se raje vračam v objem umetnosti, ki mi ta trenutek edina nudi odgovore. Če mi je Wagner razodel, da vsak sistem za vzdrževanje svoje večnosti »ugrabi« nosilne intelektualne stebre družbe, jih podjarmi in tako lahko vodi, je Rok Biček z Razrednim sovražnikom to dejstvo le še potrdil. Vzgoja in izobraževanje sta kot temelj družbene regeneracije popolnoma zatajila. Svojo osnovno vlogo sta preprosto zamenjala za hlapčevanje. Morda je posledica  tega tudi dejstvo, da se mladi danes zaradi pomanjkanja lastne zavesti in domišljije raje kot z ustvarjanjem novih idej ukvarjajo z oživljanjem preživetih družbenih vzorcev.


V svojih razmišljanjih že dolgo pozivam intelektualno sredino, da končno upraviči svojo vlogo in pretekli teden se je to tudi prvič zgodilo. Odstop KPK je prvi resen premik k preporodu tega zavrženega stanja kulture, v kateri živimo. Dejanje simbolizira upor; upor intelekta, stroke. Gre za izjemno hud strokovni udarec celotni politiki in to brez izjeme. Goran Klemenčič ni Don Kihot, kot bi ga mnogi hoteli prikazati. Je Borec z veliko začetnico, je vse tisto, kar predstavlja intelektualni humanizem, podprt z veliko mero odgovornosti. Je vse tisto, kar ta trenutek družba nujno potrebuje za uspešno regeneracijo. Potrebno se je namreč zavedati, da politika nikoli ne bi dosegla tako globokega moralnega dna, če ji ne bi pri tem pomagali zvesti kooperanti. In to so vsi tisti nosilni stebri družbe, katerih osnovna vloga je neodvisno delovanje v prid celotni družbi. Vemo, o kom govorimo! To so predstavniki sodne oblasti, rektorji, pedagogi, razni mnenjski strokovnjaki, novinarji, zdravniki, znanstveniki, univerzitetni ekonomisti itd. Oni so tisti fantomski sodelavci politike, ki danes pomagajo vzdrževati pri življenju to greznico greha, saj dopuščajo, da se pred njihovimi očmi odvija ves ta teater absurda. Nezmožni upora, ki je osnovna lastnost razmišljujočega intelekta, so dejansko zanikali sami sebe in tudi svojo vlogo. Naredili so nepopravljivo škodo, postali so slepo črevo in dokončno ohromili družbo.

 

Luč na koncu tunela bo zasvetila šele, ko bodo vsi ti kooperanti končno zares dojeli svojo osnovno vlogo in močno udarili po mizi. To pa bo možno šele, ko se bodo sposobni za svoj cilj tudi žrtvovati. In tu je glavna razlika med nesposobnim hlapcem in pokončnim borcem! Čas je, da tudi vi, tako imenovani intelektualci, stebri družbe, visoko dvignete sredince in dokažete, kdo ste. Dokažete, da ste več kot le hlapčevski kooperanti!

 

 

 

#Kolumne #Tomaz-pangersic