Članek
15 let aktivne korupcije in klientelizma FIHO

15 let aktivne korupcije in klientelizma FIHO

Objavljeno Jun 09, 2013

V torek, 11.6 bo v Kongresnem centru Brdo pri Kranju potekala osrednja slovesnost ob 15. letnici FIHO. 15 let nezakonitega in netransparentnega razdeljevanja javnih sredstev, klientelizma, sprenevedanja in koruptivnih ravnanj velike večine invalidskih in humanitarnih funkcionarjev v Svetu FIHO, ki na račun in v škodo uporabnikov razsipavajo z ogromnimi letnimi viri iz Loterije Slovenije. V teh časih, ko se varčuje prav na vseh področjih, upravičeno tudi na proslavah in drugih nepotrebnih reprezentativnih stroških, bi bilo pričakovati, da bi bil FIHO prvi, ki bi kar največ denarja namenil neposredno pomoči potrebnim. A ne, temu ni tako. Na Svetu FIHO je bil že lani sprejet sklep, da se zgolj za obeleženje 15. obletnice nameni kar 40.000,00 evrov. Ni prav znano, kaj vse naj bi ta vsota zajemala.


Že več kot 15 let opozarjamo na nedopustne prakse znotraj FIHO in med invalidskimi organizacijami ter na sistemsko korupcijo, ki obvladuje to področje. Siva cona, kjer se zakoni ne izvajajo po črki zakona, pravila se prirejajo, nadzor ne obstaja, sprenevedanje odgovornih institucij kraljuje, politika s svojim neukrepanjem podpira sistematično nenamensko porabo javnih sredstev. Razen »prezrtih« dvakratnih revizij s pridržkom Računskega sodišča in nekajkratnih poskusov Komisije za preprečevanje korupcije, da zajezijo samovoljo in uzurpirano moč nekaterih invalidskih funkcionarjev, je pristojno Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve povsem nezainteresirano za vsakršno transparentnost in red, Državni zbor sprejema kozmetične popravke, ki se vedno izkažejo kot neučinkovite, zgolj za vtis javnosti, vsakokratna Vlada pa brezbrižno dopušča, da se ji namenski denar mimo proračuna RS steka v privatne roke. Vsakokratni predsednik države pa med tem veselo hodi na posamezne otvoritve in obeležja največjih invalidskih organizacij, prav teh, ki obvladujejo hobotnico. Nihče od naštetih ne zmore, noče pretrgati tega »pranja denarja« in odločno poseči v jedro koruptivnih praks.

Težko je ali nemogoče je tolerirati dejstvo, da se prav na tem področju, kjer ljudje, tako imenovani uporabniki živijo v revščini, bedi, neenakosti, diskriminaciji, pomanjkanju storitev, negotovosti in v težkih življenjskih razmerah, lahko dogaja tako podlo plenjenje javnih sredstev ter bogatenje in okoriščanje tistih, ki naj bi zastopali njihove interese ali izvajali zanje potrebne programe ter storitve. Visokoleteče besede humanitarnosti, vzajemnosti, solidarnosti, medsebojnega usklajevanja,…so prav tu še bolj gnile, zlorabljene, smrdljive in zlonamerne. A vse to se kljub vedenju in poznavanju problematike mnogih odgovornih še vedno  tolerira, v veliko primerih pa celo spodbuja.

Dokaz temu je lahko prav gotovo izbira in izvolitev s strani Sveta FIHO »novega« direktorja FIHO Štefana Kušarja, nato pa še njegova potrditev s strani Vlade RS. Človeka, za katerega je notorično znano, da je kot generalni tajnik NSIOS deloval sporno, manipulativno in proti načelom integritete ter etičnosti. Človeka, ki je svojo dobro plačano kariero gradil prav na servisiranju milo rečeno »nečednih« poslov nekaterih funkcionarjev invalidskih organizacij, ki že desetletja ropajo svoje članstvo, na čelu le-teh je zaenkrat še vedno Boris Šuštaršič. Nekoč pod njegovim mentorstvom in okriljem, Kušar zdaj tudi vse bolj samostojno in avtonomno znotraj FIHO usmerja lovke hobotnice. Za dobre mahinacije in uspešno zavajanje (javnosti in KPK) so direktorju fundacije – Štefanu Kušarju za leto 2013 odobriliše 10 % delovne uspešnosti na njegovo osnovno plačo.»Številke so naše stalne spremljevalke. Vedno pri roki za merjenje, vrednotenje, beleženje. Toda ali je mogoče s številkami izmeriti zaupanje, ovrednotiti pogum ali v številke preliti vztrajnost, zmagoslavje in celo srečo?« Te besede so napisali na vabilo na dogodek; človeku, ki je vsaj malo senzibilen na dogajanje okrog sebe, ob vsem povedanem gre lahko samo še na bruhanje. To se dogaja tudi zato, ker VI molčite.

#Kolumne #Elena-pecaric