Članek
Izjava za javnost - 1. izredna seja Skupščine ljudstva

Izjava za javnost - 1. izredna seja Skupščine ljudstva

Objavljeno May 03, 2013

 

Civilna družba, vstajnice in vstajniki bomo v ponedeljek, 6. maja 2013, ponovno jasno sporočili, da ne podpiramo delovanja politike in smo odločno proti spreminjanju ustave brez soglasja ljudstva. Na Trgu republike bomo izvedli vzporedno sejo Skupščine ljudstva, na kateri bomo razpravljali o spremembi referendumske zakonodaje, kot poslanke in poslanci v Državnem zboru, ter na koncu tudi glasovali. Dogodek bo pokazal odraz volje ljudstva in odpiranje prostora alternativam, za katere odločevalci nimajo posluha.


V 3. členu Ustave RS je zapisano, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Zato ostro nasprotujemo spreminjanju ustave brez našega soglasja, saj gre za omejevanje institutov neposredne demokracije. Ljudje smo in bomo na ulici zahtevali več in ne manj pravice pri odločanju, zato je takšno spreminjanje referendumske ureditve še toliko bolj nelegitimno. 

Kljub mnogim javnim pozivom politika ni pokazala resnične volje, da bi o tako pomembni stvari kot je spreminjanje Ustave RS, pripravila široko javno razpravo. Pred mesecem dni je sicer vladajoča politika sklicala dva posveta na temo neposredne demokracije, a se je izkazalo, da so bile tam dane obljube o večji vključenosti civilne družbe v postopke odločanja zgolj metanje peska v oči.


Še več, politična elita je nedvoumno pokazala, da se vestno uklanja finančnim trgom in ustavo spreminja njim na ljubo. Da je odgovorna zgolj kapitalu in pritiskom iz Bruslja, ne pa ljudem, saj vnosu fiskalnega pravila v ustavo ostro nasprotuje večji del laične in strokovne javnosti. S podreditvijo tem zahtevam se Slovenija odreka suverenim odločitvam na ravni države in pristaja na ukrepe, ki so namenjeni predvsem miritvi špekulativnih finančnih trgov.


Vpis fiskalnega pravila v ustavo posega tudi neposredno v socialno državo. V času nižjih javnofinančnih prihodkov bo tako edini možen kratkoročni ukrep rezanje socialnih pravic. V nasprotnem primeru bi vlada delovala protiustavno, hkrati pa bi to z najnovejšimi predlogi za spremembo referendumske ureditve, preprečilo državljankam in državljanom, da tovrstne ukrepe izpodbijajo z refrendumom. V ničemer pa to pravilo ne bo zmanjšalo možnosti zlorab, klientelizma, nepotizma in korupcije, ki so osnovni razlogi, da je država zašla v krizo in da je naš javnofinančni položaj takšen, kakršen je. Vpis fiskalnega pravila v ustavo je torej povsem nepotrebno in celo škodljivo dejanje. Še pred nekaj meseci je enako mislil tudi del politikov, sedaj pa so očitno vsi skupaj pokleknili pred ‘nemirnimi finančnimi trgi’ in soglasno podpirajo vpis ter s tem grobo ignorirajo mnenje civilne in strokovne javnosti.


Ob tem je potrebno opozoriti tudi na to, da v kolikor Državni zbor sprejme te spremembe, državljanke in državljani Republike Slovenije nimamo nobenega vzvoda, da to preprečimo, saj referendum o ustavnih spremembah lahko predlaga zgolj 30 poslancev.


Zato pozivamo poslance, da ne sprejmejo predvidenih omejitev referenduma ter vpisa fiskalnega pravila v ustavo, prebivalke in prebivalce Slovenije pa, da v ponedeljek skupaj pokažemo, da nismo hlapci finančnih trgov in da si ne pustimo vzeti pravice do soodločanja o tem, kakšno državo in prihodnost želimo. Nesposobnost in nepripravljenost politike na resnični dialog kaže, da si moramo javno besedo in javni prostor odločanja izboriti sami.


Vabljeni, da se 1. izredne seje Skupščine ljudstva, ki bo 6. maja 2013, ob 16. uri na Trgu republike, udeležite v čim večjem številu.

 

Podporniki iniciative Šesti maj po abecednem redu:

DavkoPlačevalciSeNeDamo, Društo pisateljev Slovenjie, Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Fem-A, Gibanje ROJ, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Gibanje za pravično družbo, Glas ljudstva, Iskra, Koalicija civilne družbe - Za družbeno prenovo in neposredno demokracijo, KOKS, Krščanski socialisti, Ministrstvo za civilno družbo, Mreža za neposredno demokracijo, Neodvisni sindikati Slovenije, Neposredna demokracija zdaj!, Nič brez nas žensk, Nova stranka Slovenije, Piratska stranka Slovenije - Pirati, Primorski puntarji, Protestival, Referendum državljanom, Sinteza - Gibanje za družbeno prenovo, Slovenija Resnica Poštenost (SRP), Stranka enakih možnosti Slovenije, Stranka slovenskega naroda, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije -TRS, Vseslovenska ljudska vstaja, Vstani Bela krajina, Za novo ustavo  - 50 plus, Združenje umetnikov Paviljon


Dodatni podporniki bodo objavljeni na facebook strani www.facebook.com/6.maj.2013


Ljubljana, 3. 5. 2013

Šesti maj

Kontaktna oseba:

Miha, 041 694 320

#Nadrejena-rss #Subkultura