Članek
Vaš denar ni (več) vaš

Vaš denar ni (več) vaš

Objavljeno Mar 17, 2013

Evropski “reševalci” krize so naredili nov korak. Morda je to majhen korak za evropske politike, a vsekakor je velik za prebivalce Evrope. Doslej so evropske države velikanske stroške reševanja bank svojim državljanom izstavile posredno (z višjimi davki, z nižanjem socialnih pravic itd.), zdaj pa so v Bruslju naredili korak naprej. Na Cipru so vsem, ki imajo denar naložen na bankah, prisilno odvzeli del denarja. Torej krizo zdaj rešujejo neposredno, tako da denar jemljejo (kradejo) neposredno iz žepov "svojih" državljanov.


Za bančne vloge do 100.000 € bodo ljudem z računov prisilno odvzeli 6,75 % denarja, bančne vloge nad tem zneskom pa bodo obremenili z 9,9-odstotno “dajatvijo za stabilnost” (Vir: Delo). Na ta način naj bi zbrali 5,8 milijarde €. Morda bodo s tem ukrepom res dobili tudi nekaj denarja, ki ga na Cipru perejo bogataši iz različnih držav (denar bi jim lahko odvzeli po sodni poti, pa še več bi ga zbrali), a “dajatev za stabilnost” bo prizadela tudi povsem običajne varčevalce, ki si denar hranijo na primer za šolanje otrok, za starost ali preprosto za težke čase. Zdaj pa jim bodo del denarja preprosto pobrali iz računov. Ukradli, pravzaprav; kaj pa je to drugega.

Kot ponavadi so ukrep izvedli čez vikend, pa še v ponedeljek je na Cipru praznik. Kakšne bodo realne posledice tega ukrepa, se bančnikom in politikom pravzaprav niti sanja ne. Doslej se v kolikor toliko normalni državi nihče ni dotaknil depozitov (varčevalnih vlog) prebivalstva, ki so pravzaprav temelj bančništva. S tem ukrepom bodo uničili še zadnje zaupanje v finančni sistem. Odslej je kjerkoli v Evropi mogoče, da vam bodo odvzeli del privarčevanih sredstev. Ta ukrep zato ni nikakršna dajatev, temveč čisto navadna kraja.

Čeprav ste z banko podpisali pogodbo, vam bodo naprtili “dajatev za stabilnost”, čeprav bi bilo že končno čas, da državljani politikom in bankirjem, ki sprejemajo tako neumne odločitve, izstavijo “dajatev za nestabilnost”, ki jo povzročajo s svojimi norimi dejanji.

Bančništvo naj bi temeljilo ravno na zaupanju, prav tako politika. Kakšne bodo posledice tega ukrepa, preprosto ni mogoče predvideti. Lahko se zgodi množično dvigovanje bančnih vlog ne samo na Cipru, temveč v številnih evropskih državah, kar lahko povzroči celo popoln finančni kaos. To je seveda najbolj črn scenarij, a tudi drugi niso dosti boljši.

Bistveno je namreč načet temelj denarnega oziroma finančnega sistema, kajti po svoji naravi je denar samo dogovor med ljudmi, da ima neka stvar (vrednostno) funkcijo, ki omogoča menjavo blaga in storitev ter hrambo vrednosti. Vsak dogovor pa temelji na zaupanju. Ga bomo poslej še imeli?

#Kolumne #Rok-kralj