Članek
Zahteva za ustvarjanje možnosti za primerno stanovanje

Zahteva za ustvarjanje možnosti za primerno stanovanje

Objavljeno Feb 26, 2013

Zadeva: Zahteva za ustvarjanje možnosti za primerno stanovanje

Spoštovani!

V skladu z 78. členom Ustave RS je  država dolžna ustvarjati možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje. Kaj pomeni »primerno stanovanje« ni nikjer definirano, a je že dlje časa znano, da povprečni, predvsem mlajši državljani/državljanke, nikakor ne morejo pridobiti ustreznega stanovanja; kar je eden od osnovnih pogojev za graditev svoje prihodnosti. Nakup oz. posojila za nakup so za veliko večino nedosegljiva, najemnine zelo drage. Hkrati pa se prav tako ve, da je še veliko neprodanih, nezasedenih stanovanj, ki so povsem neuporabljena, neizkoriščena. Začaran krog te problematike rezultira v previsokih cenah stanovanj ter veliki bivanjski in posledično eksistencialni stiski prebivalstva. Še posebej so ob tem prizadete mlade družine in posamezniki, ki bi morali imeti priložnost, da zaživijo neodvisno.


V medijih je bila objavljena informacija, da je v Sloveniji kar od 8 do 10 tisoč novih neprodanih stanovanj, ki so v lasti oz. pod hipoteko bank v večinski državni lasti (NLB, NKMB). Zavedamo se, da gre za vprašanje lastništva, saj banka ni lastnik in se na to sklicuje, čeprav ima stanovanja pod hipoteko, a noče nosit izgube; prodajat bi moral stečajni upravitelj…a gre za prelaganje odločitve in odgovornosti. V okviru programa sanacije bank bi morala vlada presekati gordijski vozel in predvideti politiko izhoda v smeri zagotavljanja dostopnih namenskih kreditov za nakup prvega stanovanja.

Namesto, da se banke znova in znova dokapitalizirajo oz. da se ustanavlja slaba banka, naj te iste banke pod zelo ugodnimi posojilnimi pogoji in zmernimi cenami prodajo stanovanja tistim posameznikom, družinam, ki nimajo pogojev za pridobitev stanovanja po obstoječih tržnih cenah. S tem bi se vsaj deloma odpravil posojilni krč in povečala likvidnost bank, predvsem pa bi politika spodbud v tej smeri imela zelo pozitiven učinek na zagotavljanje osnovnih življenjskih pogojev prebivalstva.

78. člen Ustave RS gre namreč brati tudi skupaj z 34. členom, ki ščiti pravico do osebnega dostojanstva in varnosti, v povezavi z 53. členom, ki govori o zakonski zvezi in družini, saj je država dolžna varovati družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarjati za to varstvo potrebne razmere ter skupaj z 55. členom, ki določa svobodo odločanja o rojstvu otrok ter da država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.

Predlagamo, da se oblikujejo stanovanjske kooperative, ki bodo preko javne banke dobila ugodna posojila za nakup stanovanj. Prav tako bi bilo potrebno evidentirati in dati v uporabo za najem tudi prazna stanovanja po različnih krajih Slovenije. Nujno potrebujemo razvojno, učinkovito in operativno strategijo reševanja stanovanjske problematike, ki bo imela na vidiku tudi znižanje cen stanovanj na njihovo lastno ceno ter odpravo špekulacij na tem področju v škodo socialno najranljivejših skupin.

Z željo, da se nam v zahtevi pridruži še veliko posameznikov in skupin ter, da z vaše strani prejmemo ustrezen odziv, vas lepo pozdravljamo.  

Predsednica SEM-Si

Elena Pečarič

 

#Nadrejena-rss #Subkultura