Članek
Zahteva za javno razpravo o ustavnih spremembah referendumske zakonodaje

Zahteva za javno razpravo o ustavnih spremembah referendumske zakonodaje

Objavljeno Feb 17, 2013

SEM – Si STRANKA ENAKIH MOŽNOSTI SLOVENIJE

Dunajska 184a 1000 Ljubljana

info@sem-si.si www.sem-si.si

Predsednik RS g. Borut Pahor

Erjavčeva 17

1000 Ljubljana

Strokovna skupina Ustavne komisije

in

Parlamentarne stranke DZ RS

Ljubljana, 17.2.2013

Spoštovani!

Ustava kot temeljni in najvišji pravni akt države, določa okvirje znotraj katerih se oblikujejo načela, pravice in oblike politične ter družbene ureditve. Ustava mora povezovati in v njej se morajo državljanke in državljani prepoznati. Razlogi za spremembo ustave ne smejo in ne morejo biti zmanjševanje pravic državljank in državljanov ter krčenje možnosti referendumskih pobud in ljudske iniciative. Sistematično je zaznati krčenje zakonodajnih možnosti, ki so na voljo državljankam in državljanom in so temelj demokratične družbe ter nudijo možnost sooblikovanja političnega prostora in skupne prihodnosti. Tega ne moremo dopuščati, saj se nam vzvodi demokratičnosti jemljejo iz rok.


Res je, da moramo sistem države prilagoditi novim razmeram, a na probleme moramo gledati celostno in v sladu s tem poiskati tudi ustrezne sistemske rešitve, saj kot nam daje vedeti realnost razmer v katerih se nahajamo, ekonomija ne sme in ne more prevladati nad etiko, socialo in ekologijo. Zato se pridružujemo pobudi, ki so jo podpisali Protestniška iniciativa Referendum državljanom, Zveza svobodnih sindikatov in Mreža za neposredno demokracijo, da se pred začetkom novih krogov pogajanj o spremembi referendumske zakonodaje uvede javna razprava. Aktualna predstavniška politika nima več nobene legitimnosti glede na splošno izkazano nezadovoljstvo ljudstva za tako pomembne korake. Nakazane spremembe in interesi parlamentarnih političnih strank gredo očitno prav v smeri dodatnega odvzemanja zadnjih instrumentov vplivanja ljudstva na politiko, ponovno so na tej točki vsi složni.

Prav temu se želimo ostro upreti ter pokazati, da so možne tudi drugačne rešitve, ki ne zapirajo možnosti vpliva odločanja ljudstva, ampak prav nasprotno odpirajo nove priložnosti za večjo participacijo v političnem prostoru. Zato podajamo predlog Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki temelji na povsem drugačnem konceptu - uvajanju neposredne demokracije. Vladavina in oblast ljudstva sta zapisana v 3. členu Ustave in tega ne gre pozabiti ali spregledati.

Vse spremembe morajo biti v upoštevanju tega člena. V upanju in pričakovanju na dialog, vas lepo pozdravljamo.

Predsednica SEM-Si

Elena Pečarič

Priloga: predlog Zakona o referendumu in ljudski iniciativi Društva umetnikov Paviljon

#Nadrejena-rss #Subkultura