Članek
Stranka v javno uporabo - mobilizacija zombijev!

Stranka v javno uporabo - mobilizacija zombijev!

Objavljeno Jan 15, 2013

Drage državljanke in državljani, kot kaže se nam obetajo predčasne volitve. S tem se nam dejansko odpira možnost za ponoven zgodovinski prelom, ki bo prekinil z strankokracijo, kleptokracijo in korupcijskimi praksami. Ponuja se nam priložnost za preporod nove družbe solidarnosti in vzajemnosti, aktivne soudeležbe pri oblikovanju družbeno političnega prostora. Morda ta trenutek lahko upravičeno občutimo kot zgodovinski, saj obstaja verjetnost, da se uresničijo želene sanje o prihodnosti Slovenije; vse tisto zaradi česar se različni in raznoliki posamezniki zbiramo na vseslovenskih vstajah z namenom, da kaj spremenimo. Ocenjujem, da ga ne gre zamuditi, zato si bom drznila podati predlog, ki bo morda s strani nekaterih gibanj doživel kritiko ali celo obsodbo. A tvegam, saj gre za iskreno ponudbo. Volivkam in volivcem, pobudam, iniciativam, gibanjem in drugim skupinam, ki si prizadevajo za drugačno Slovenijo ponujamo kot orodje nastopa na volitvah Stranko enakih možnosti Slovenije.


Kot predsednica ugotavljam, da od obstoja naše stranke nismo uspeli prodreti prav daleč v smislu angažmaja državljank in državljanov za vrednote in socialno-politične in ekonomske alternative, ki smo si jih zastavili že pred leti; kljub temu, da so mnoge med njimi tudi v programih številnih gibanj. Težko je biti viden in slišan v družbi, kjer mediji in obstoječa politična zakonodaja favorizira le stranke z botri in kapitalom. Predčasne volitve same po sebi ne bodo prinesle nič novega, bodo le posnetek starega, če se na sceni ne pojavijo novi koncepti, drugi ljudje.

Naše geslo je “Vzemimo demokracijo v svoje roke!”  V njem se skriva bistvo razumevanja politike, saj od nas zahteva aktivno participacijo in angažma, v nasprotju z brezbrižnostjo in delegiranjem naših življenj politiki brez nadzora, a hkrati zahteva tudi davek prevzemanja odgovornosti, ki je mnogim odveč. Ni najlažja, niti najkrajša pot, tega se je potrebno zavedati. Zato da ne bi obupali ali omagali sredi te poti. Prepričana sem, da za stanje v katerem smo, tik pred breznom, niso krivi zgolj in samo tajkuni ter politiki, ampak moramo del sokrivde prevzeti tudi nase, ker smo jim toliko časa to dopuščali, mižali, se zgolj pritoževali in politiko zaničevali. Namesto, da bi sami posegli vanjo in pokazali, da je možno in mogoče tudi drugače. Politiko smo zreducirali na elite v parlamentu in druge podobne institucije, pri čemer smo jim s tem dajali še dodatno moč in avtoriteto, popolnoma pa zanemarili, da je bistvo politike stvar skupnosti, stvar skupnih odločitev.

V kolikor z ulic ne bomo prešli tudi k dejanjem in združevanju idej ter projektov, nas bo »stara politika« zopet preslepila in se bo zgodovina ponovila v farsi. Trenutna volilna zakonodaja zelo omejuje oz. postavlja težko dosegljive pogoje za nastop na volitvah za  liste in gibanja. Podobno tudi medijska zakonodaja favorizira »velike« stranke in diskriminira manjše pobude. Tudi to je potrebno temeljito spremeniti.

Dolga leta sem že aktivistka in imam pestre, dostikrat grenke izkušnje z delovanjem in skupnimi nastopi raznih civilno-družbenih pobud ali društev, ki se premnogokrat izrodijo v obdelovanje lastnega vrtička. Kot hendikepirana sem že zelo zgodaj dobila etiketo invalid, ki jo sprva sploh nisem razumela, nikoli sprejela, nato pa na lastni koži doživljala raznovrstne predsodke, ki so s to stigmo povezani in prepleteni. Vedno sem uspela zbrati dovolj moči, da sem se upirala in borila, da bi te predsodke v praksi in s prakso sesuvala. Ko sem se borila zase je bilo nujno in samoumevno, da to počnem tudi za druge in moje osebno je postalo politično. To je zame politika; boriti se proti predsodkom in stereotipom, ki v družbi povzročajo neenakost, diskriminacijo, socialno izključenost in onemogočajo svobodno izražanje.

Še enkrat poudarjam, da je stranka zgolj orodje, ki ga je potrebno še napolniti z dodatno vsebino. Angažirani in aktivni državljani pa bomo tisti, ki ji bom lahko vdahnili dušo in potencial za spremembe.

Vsi, ki se v tem razmišljanju prepoznate, vabljeni k sodelovanju.

Na info@sem-si.si

#Kolumne #Elena-pecaric