Članek
Pahor, realnost trka na vrata!

Pahor, realnost trka na vrata!

Objavljeno Jan 13, 2013

Res zanimivo, kako naš novopečeni predsednik Republike še kar molči in se ne izreka o poročilu KPK. Praviloma je vedno tako zgovoren in se rad nastavlja kameram pred katerimi vehementno razlaga svoja politična mnenja in stališča. Tokrat se kar skriva in molči, v medijski tišini se pogovarja s strankami in razmišlja kaj se v danem trenutku lahko sploh naredi. Da se zadrega nastale zadeve “Janković & JJ” pomiri in  ne razplamti ter s tem ogrozi potencialne zunanje kazalce naše uspešnosti “pobiranje iz krize”, padanja bonitetnih ocen in podobno. Kako najti kompromis, kako združevati, kako povezovati? Povsem napačna vprašanja in dileme, zato tudi ne more biti ustreznih rešitev za nastale nakopičene problem.


V Bruslju, kamor je odšel na svoj prvi obisk v novi funkciji, je z velikimi pričakovanji in poln optimističnih novic oznanjal, kako se stanje v Sloveniji izboljšuje. Pomirjeval je kako hodimo po poti realizacije obljubljenih reform, nekatere smo že sprejeli, druge so tik pred tem, da se sprejmejo in pravzaprav izpadel s smislom za črni humor. Istočasno, ko smo lahko spremljali njegova klanjanja in rokovanja z najvišjimi EU predstavniki, je bila dana v javnost eksplozivna novica KPK o Jankoviću in Janši. Vsem je bilo jasno, da gre za resno politično krizo, če ne že zlom, pa vsaj dokončni prelom, ki ga ni mogoče spregledati, še manj ignorirati. Ljudstvo pa seveda ne želi nič manj kot političnega pogroma obstoječih elit, sej vse razkrito in dokazano v poročilu KPK potrjuje in utrjuje vseslovenske vstaje in legitimne proteste po državi.

Predsedniške kampanje je sedaj konec g. Pahor, zmagali ste in se zavihteli na želeno pozicijo. Pred vami se zastavljajo zelo resni realni problemi, kjer vsa vaša retorika in demagogija preprosto ne zadostuje več, potrebno je pokazati kaj več. Državljanke in državljani pričakujemo jasno in nedvoumno stališče ter tudi konkretne politične odločitve ter poteze v smeri ničelne tolerance, nesprejemljivosti in nevzdržnosti nadaljnjega sprenevedanja glede nastale situacije.

Ni jih več kaj združevati g. Pahor, saj so plenilci že ves čas združeni v svojih koruptivnih dejanjih in manipulacijah sebi v prid. Na tej točki se nikoli niso zares ločevali, razlikovali, ne po barvah, niti ne po politični pripadnosti, ampak so vedno znali poiskati skupne načine in strategije izigravanja zakonodaje, etike in ljudstva, države.... To dejstvo potrjujejo prav bebave reakcije in neumni  poskusi pojasnjevanja obeh nadzorovanih funkcionarjev v postopku nad premoženjskim stanjem. Oba sta bila takoj enotna in usklajena v napadih in poskusih diskreditacije KPK in njenih predstavnikov; brez predhodnih srečanj v gostilni ali kafiču. Primerljivo usklajeno je bilo tudi usklajeno ravnanje njunih strankarskih kolegov in zvestih vernikov, ki upajo, da nas bodo z raznimi političnimi triki o zaupnici ali o zamrznitvi prepričali, da nam vse preprosto pozabimo ali celo, da obsodimo tiste, ki so si drznili s prstom pokazati na “nedotakljive”.

Seveda tega ne bomo storili, dokler nam je v teh norih časih ostal še kanček stika z realnostjo, ki so ga le-ti očitno že povsem izgubili. Ni čudno, da nikakor nočejo ali celo ne zmorejo razumeti kaj so sporočila ljudstva. Lahko predlagamo, da ob naslednji vseslovenski vstaji na prizorišča pošljejo svoje tajnike, ki jim lahko prepišejo vsa sporočila plakatov, seveda je pa to prepisovanje tudi možno kar iz pisarne, tako, da si ogledajo posnetke preteklih dogodkov. Tajniki naj nato v poslanskih skupinah prepišejo na tablo in ob dobri volji se lahko sestavi primeren alternativni program.

Kompromisi g. Pahor na tej točki do katere smo prišli oz. ste nas v to (za)peljali niso več možni, smiselni, dopustni, sprejemljivi, zato je potrebna takojšnja radikalna prekinitev koruptivnih in le-tem spremljajočih spornih praks prav na vseh nivojih družbenega, predvsem in najprej pa seveda na političnem.


#Kolumne #Elena-pecaric