Članek
Lažeš, kradeš...

Lažeš, kradeš...

Objavljeno Jan 08, 2013

Lažeš, kradeš, bolhe ješ, 
v šolo hodiš nič ne veš,
ko pa prideš do kosila,
tam te čaka policija,
policija reče stop,
ti pa padeš v zapor.
v zaporu so pa kače,
ki te pikajo v hlače.” (Otroška pesmica)


Otroške pesmice so običajno zelo enostavne. Da jih otroci razumejo. Če lažeš in kradeš, pristaneš v zaporu. Otroci to razumejo. Vzrok in posledica. In nauk.

Odrasli, še zlasti, če se ukvarjajo s politiko in ekonomijo, tega ne razumejo. Če lažeš in kradeš, sploh ni nujno, da pristaneš v zaporu oziroma, da si obsojen ali da “celo” odstopiš s položaja.

Če si politik ali ekonomist (predvsem mislimo na tiste, ki vodijo podjetja ali druge ekonomske institucije), to otroško enostavno stvar razumeš povsem drugače: kriv je tisti, ki te pri kraji in laži zasači.

Posledica je tako pred vzrokom. Čeprav je zakon “vzroka in posledice” univerzalen, v politiki in ekonomiji pogosto deluje obratno. Razkritje laži in kraje (posledica) postane predmet obsodbe.

Kraja in laž (vzrok) postaneta drugotnega pomena. Zato se nič ne spremeni. Zato niso problem kraje in laži, temveč tisti, ki jih razkrivajo. Zato so problem protestniki, ne pa vzroki, zakaj so ti na ulicah.

Otroške pesmice je potrebno jemati resno. Če lažeš in kradeš, potem greš v zapor.

Še prej pa imaš seveda pravico do sojenja. A že prvi resen sum storitve kaznivega ali moralno spornega dejanja, zahteva eno in edino stvar: takojšen odstop iz kakršnega koli vodilnega položaja - političnega ali ekonomskega.

Vendar imajo tudi o tem tukajšnji politiki svoje mnenje (ki je povsem drugačno kot v razvitih državah, s katerimi se tako radi primerjamo): “Politik mora odstopiti, ko je pravnomočno obsojen, saj mora imeti vsak možnost, da se zagovarja in pojasni, česar ga obtožujejo,” pravi ministrica aktualne vlade Ljudmila Novak (Delo).

To preprosto ni standard razvitih držav. Tam politiki odstopijo najkasneje v nekaj dneh po razkritju suma storitve ne samo domnevno kaznivega, temveč “samo” moralno spornega dejanja.

Tako pač je. Stvari so enostavne.

Rajši verjemimo otrokom, kot pa politikom in ekonomistom.


#Kolumne #Rok-kralj