Članek
Dost vas imamo, mi se ne damo!

Dost vas imamo, mi se ne damo!

Objavljeno Dec 07, 2012

Končno se je začelo, prebujanje in vstaja namreč! Upamo, da se bo nadaljevalo in stopnjevalo dokler ne pridemo dejansko do radikalnih sprememb ekonomsko- političnega sistema. Nič manj kot to. Za kozmetične popravke je že prepozno. Lahko citiramo našega predsednika vlade: Smo v resnih razmerah, a nobene potrebe ni, da obupamo nad sabo.” Vzemimo jih cisto zares in so nam lahko spodbuda za nadaljnje proteste proti obstoječemu stanju.


 

Janez Janša, obupali smo nad Vami in ne nad samimi seboj! “Nad Vami” ni mišljeno zgolj nad vami osebno, ampak na celotno pestro in barvito garnituro slovenskih politikov, iz te in one opcije, saj niste bili sposobni pogledati dlje od lastnih kratkoročnih interesov, se odločno postaviti proti korupciji, nepotizmu in klientelizmu, se zavzemati za dostojanstvo ljudi, predvsem najšibkejših ter zagovarjati etična stališča do konca in še naprej. Prepustili ste se umazanim igricam, kjer ste si umazali roke in se odrekli vesti za kakšno mizerno protidobavo. Vse priložnosti v teh dvajsetih letih (in ni jih bilo malo) ste zapravili, zakockali na ruleti oblasti. Z ljudstvom se igrate rusko ruleto. Izigrali in prevarali ste nas; nas oropali vere v boljšo prihodnost, (p)okradli številnih potencialov za razvoj in napredek, pri čemer ste na veselo in z neverjetno lahkotnostjo razprodajali in izčrpavali gospodarstvo ter naravne danosti naše dežele; izdali ste ljudstvo, državo in vrednote na katerih je vzklila naša želja po samostojnosti in neodvisnosti. 

In res ne, državljanke in državljani ne obupujemo več nad sabo in nad svojo usodo, nemočjo, šibkostjo in nepomembnostjo, ampak smo zadeve vzeli v svoje roke. Ne bomo se več pustili ustrahovati in pred vami nemo trepetati, kaj si boste še uspeli izmisliti, da nas prisilite k zategovanju pasu, k poslušnosti in slepemu verjetju propagande izhoda iz krize. Za začetek skupaj in složno stopamo na trge in ceste ter s transparenti sporočamo, da nam je dovolj politike elit, ki ščiti le lastno rit.

Državljanke in državljani smo se končno ozavestili, da smo mi tisti, ki moramo vladati in moramo tudi nakazati novo usmeritev drugačne politike. Tisti, ki ste sedaj na oblasti, ste že večkrat zlorabili naša zaupanja, svoja pooblastila in predvsem ste pozabili, da morate vladati za ljudstvo in ne proti njemu. Da morate skrbeti za blaginjo in blagostanje ljudi, ne pa v korist globalnega kapitala in njemu podložnim političnim elitam. Sedaj se nas boste za spremembo vi bali, saj se vam bodo stolčki pošteno zamajali in kdo ve, morda se celo zgodi, da skupaj “telebnete” prav vsi. Kaj se nam sploh lahko zgodi, če vas izgubimo? Da se osvobodimo in končno ponovno zaživimo. Dovolj nas je, da lahko utemeljimo družbo na drugačnih temeljih in razvijemo nove prakse medsebojnih odnosov in načina življenja ter dela. “Imamo vse potenciale, da sami izidemo iz krize”. Točno tako g. Janša in te potenciale bomo z vso vnemo, strastjo in angažmajem poskušali uresničiti. Nikar naj ne postavljajte ovir na tej poti. Nič ne bo pomagalo pošiljati plačance, ki bodo poskušali vnašati nemir; to so preveč prozorne metode, ki se zlahka obrnejo v svoje nasprotje, proti naročnikom samim. Nič nas mi presenetil skrivni sestanek Krkovič, Bavčar, Janša, saj tisto z ekstremisti na zadnjih protestih v Ljubljani je bilo res amatersko in se ne pritiče njihovega slovesa.  Še isti večer sem na FB postavila vprašanje, če kdo ve kje je bil danes Krkovič. Ne nisem jasnovidka, sem le prebrala trilogijo »V imenu države«.

Smo za spremembe in proti nasilju”, tudi mi, vedno in povsod, zato je morda bolje, da kar sami začnete “pakirati kufre”! Ne bomo vam branili, da bežite v davčne oaze, kjer že imate (iz)vire pokradenega premoženja, le nikar se ne vračajte nazaj.

Že predolgo smo v sebi zadrževali našo ogorčenost, jezo in številne frustracije. Predolgo ste nas imeli za norce, poniževali naše sposobnosti in dostojanstvo. Predolgo smo bili v apatiji v katero ste nas sistematično in sistemsko  porivali in kjer se je naša kritika sistema omejevala zgolj na gostilniško pomenkovanje ali ozke intelektualne debate. Redki posamezniki, ki smo prepričani, da etično delovanje nima politične barve in ne pozna kratkoročne koristi, smo stavili na obče dobro, na enake možnosti in nediskriminacijo ter na prepoznavanje sistemske diskriminacije in pri zagovarjanju teh načel velikokrat dobili po glavi.

Res nimamo nobenega zunanjega sovražnika, a imamo notranje, ki ste morda še mnogo bolj nevarni, saj se pretvarjate, da ste del nas samih (legitimno izvoljeni predstavniki ljudstva) in se kažete kot nekakšna “bitja simbioze”, a v resnici ste le paraziti, ki v imenu nas delate proti nam. Prav neverjetno, da se moram strinjati s tolikimi izjavami predsednika vlade, a kot kaže imava tu pa tam tudi možne skupne točke srečanja; to je lahko že pozitiven prvi korak. Seveda gre pa moje razmišljanje in argumentiranje daleč stran od tistega, ki ga s pridom uporablja naš novi predsednik republike, ko smuka sem ter tja. Ne gre sklepati nobenih kompromisov, ko gre za vprašanje osnovnih človekovih in državljanskih pravic.

 

 

#Kolumne #Elena-pecaric