Članek
Bodo prisluhnili?

Bodo prisluhnili?

Objavljeno Dec 01, 2012

Kdorkoli se je udeležil nedavnih ljubljanskih protestov, se lahko strinja z zapisom v časopisu Dnevnik: Ukradli so nam državo in zdaj še proteste. Sporočila mirnih in pisanih protestov, ki so združevalil vse generacije in ljudi različnih prepričanj, je preglasila “vojna” manjših skupin s policijo. Ker se politiki vztrajno trudijo najti sovražnika in zarotniška ozadja, je prav, da jih opozorimo na ključna sporočila protestov v Ljubljani, Mariboru in drugod. V razmislek.


1. Politiki ne zastopajo ljudstva.

Protestniki so jasno sporočili, da niso ne proti levim, ne proti desnim, temveč proti obojim oziroma povedano drugače: ljudstvo v politiki nima svojih zastopnikov. Politiki so zastopniki interesov (finančnega) kapitala. Kar slišimo vsak dan: politike skrbi, kaj bodo rekli finančni trgi, ne pa, kaj si o njihovih dejanjih misli lastno ljudstvo. Zato so protestniki jasno rekli, da naj politiki odstopijo, saj niso zmožni zastopati interesov ljudstva.

2. Politična in ekonomska oblast uničujeta blaginjo ljudstva.

V imenu “svetih” finančnih trgov so politiki ogrozili blaginjo državljanov. A ne samo z drastičnimi in nesmiselnimi varčevalnimi ukrepi, povsem očitno so dopustili tudi uničevanje in krajo skupnega premoženja ljudstva, ali pa so ga celo sami na debelo kradli. To so počeli in še počnejo povsem brezsramno in nekaznovano. Zato so protestniki jasno rekli, da naj politiki odstopijo, saj niso zmožni zagotoviti blaginje ljudstva.

3. Politična in ekonomska oblast sta skorumpirani in se norčujeta iz svojega ljudstva.

Ravnanja političnih in ekonomskih voditeljev ter državnih institucij je bilo še zlasti v zadnjem obdobju skrajno perverzno. Norčevali so se prav iz vsega: sodstva, šolstva, zdravstva, policije, gasilcev, upokojencev itd., hkrati pa so sami “proizvajali” afero za afero in prav nihče ni za nič zares odgovarjal. Zato so protestniki jasno rekli, da naj politiki odstopijo, saj niso zmožni poštenega in pravičnega delovanja v dobro ljudstva.

4. Ljudstvo se ne boji političnih in ekonomskih oblastnikov.

Protesti so dokaz, da ljudstva ni (več) strah oblastnikov, ki se zdaj skrivajo v zabarikadiranih poslopjih. Strah je zamenjal stran.

Zdajšnji protesti bodo slej ko prej pripeljali do novih političnih in ekonomskih obrazov. Politiki ne bodo več samo sami sebi pozicija in opozicija (ki se na volitvah samo zamenja), temveč bo njihova opozicija celotno ljudstvo, ki jih bo lahko kadarkoli odpoklicalo (o tem govori Peticija za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice).

Bodoči zastopniki ljudstva - politični in ekonomski - bodo morali delovati:
- v interesu ljudstva,
- za blaginjo vseh,
- pošteno in
- spoštljivo.

Bodo politični in ekonomski oblastniki prisluhnili tem sporočilom ali bodo zgolj še naprej iskali “grešne kozle” in ravnali po starem?

#Kolumne #Rok-kralj