Članek
Integriteta (ni) po meri invalidov

Integriteta (ni) po meri invalidov

Objavljeno May 22, 2012

Pričakovano je Upravno sodišče zavrnilo tožbo Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) zoper Komisijo za preprečevanje korupcije (v nadaljevanju komisija). Komisija je namreč FIHO zaradi zaznanih korupcijskih tveganj odredila izdelavo načrta integritete, zoper njeno odredbo pa je FIHO vložil tožbo. S tožbo so na FIHO ponovno poskušali uveljaviti ekskluzivno interpretacijo zakonodaje in zaobiti vsa načela transparentnosti in zakonitosti svojega dolgoletnega pokvarjenega delovanja. Pokvarjenega predvsem do invalidov samih, v katero korist bi morali delati. Dejansko pa se nekateri vodilni funkcionarji invalidskih organizacij, združeni v NSIOS, že leta finančno okoriščajo in zlorabljajo položaj za svoje posle. So nedotakljivi. Kljub številnim sumom in aferam nenazadnje tudi očitnim dokazom v nobeni zadevi še ni bilo epiloga, niti ni prišlo do ugotavljanja odgovornosti odgovornih za povzročeno škodo in razsipavanje z javnimi namenskimi sredstvi.


 

Saj smo vendar invalidi; lahko počnemo kar se nam zdi in pustite nas pri miru, da z loterijskim denarjem počnemo kar smo od vedno počeli; ga krademo! To zavito v bolj prefinjene subtilne metafore vzkliknejo vsakič, ko jih pod drobnogled vzame kakšna od nadzornih institucij, ki sploh še deluje v naši državi, kot npr. Računsko sodišče. Sedaj jim pa njihovo tako lepo utečeno sistemsko in sistematično krajo poskuša omejiti ali celo ukrasti  še neka komisija za preprečevanje korupcije, ki sploh nima pojma o tem kako so invalidi organizirani in kako se usluge delijo po invalidsko mafijskih solidarnostnih načelih. Poseben sociološki fenomen, ki še ni bil raziskan in analiziran kljub svoji izjemni učinkovitosti. Za njih ne velja vse to česar se morajo držati druge institucije javnega interesa, pravne osebe javnega prava, ki upravljajo z ogromnimi sredstvi. To je logika, ki že leta botruje in kraljuje na FIHO, ki od Loterije Slovenije leto pridobi cca. 22 milijonov evrov.

Načrt integritete je bil praktično že skoraj narejen v tesnem sodelovanju s takratnim vodstvom FIHO v času, ko je bil še direktor, danes že pokojni, Janez Jug. G. Jug je po dolgoletnem zvestem in pokornem služenju Borisu Šuštaršiču, sivi eminenci na FIHO, z kar dvanajstimi pomembnimi in med seboj prepletenimi funkcijami, sprevidel gnilobo sistema spletk, povezav, izsiljevanja in korupcije, ki jo je Šuštaršič s prijatelji stkal v svoji bogati štiridesetletni karieri INVALIDA. Smrt Juga pa je bil pravi dar z neba Šuštaršiču, ki se je tako rešil najbolj nevarne priče proti njegovim malverzacijam ne le znotraj FIHO, ampak še v veliko razsežnejši meri na Loteriji Slovenije. Tu gre za mnogo večje denarce, ki se množijo skoraj sami od sebe. Kriza je za ta posel dobro »naravno gnojilo« za rast dobičkov. Svojo moč je Šuštaršič še enkrat izkoristil, da je uspel na mesto v.d. direktorja FIHO imenovati svojega človeka, do nedavnega sekretarja NSIOS, Štefana Kušarja. Tako Šuštaršič preko Kušarja dobesedno dnevno uraduje na FIHO. Kušar je dobro izurjen lakaj in po potrebi tudi lobist, da sproti prireja vse zapisnike organov FIHO in poskrbi za brezhiben videz umazanega početja. Seveda je Kušar za te dodatne usluge še posebej nagrajen s strani Šuštariča z denarjem, ki bi moral iti za namene invalidov. Kot predsednik NSIOS Šuštaršič obvladuje tudi NSIOS budget, cca. 120.000 evrov letno, članarine invalidskih organizacij NSIOS, ki prihajajo iz sredstev pridobljenih, a nikjer zavedenih, na razpisu FIHO. Gre torej še za eno izmed številnih nenamenskih porab tega namenskega javnega denarja. Pa kaj, invalidi se na ta detajl preprosto požvižgajo, prav tako pa tudi Kušar, ki od tega lepo živi.

V izjavi za medije z dne 9.5.2012 lahko preberemo tudi sledeče: »Medtem je v državnem zboru prišlo do imenovanja novih članov Sveta FIHO. Komisija je v zvezi s tem preverjala sum kršitev dolžnega ravnanja, storjenih pri predlaganju kandidatov za imenovanje članov sveta, in ugotovila, da je bila za člana sveta imenovana tudi oseba, ki je bila v času imenovanja zastopnik v organizaciji, ki lahko od FIHO prejema sredstva. Zato je komisija Državnemu pravobranilstvu predlagala, da kot zastopnik javnega interesa vloži tožbo zoper sklep o imenovanju članov Sveta FIHO. Državno pravobranilstvo je predlogu komisije sledilo in 23. 4. 2012 vložilo tožbo na upravno sodišče.«

Se bomo še česa lahko veselili ob razkritju novih poskusov izigravanja zakonodaje s strani NSIOS oz. FIHO?

 

 

#Kolumne #Elena-pecaric