Članek
Mačka v žaklju; Nataša Pirc Musar

Mačka v žaklju; Nataša Pirc Musar

Objavljeno Oct 03, 2022

Gospo Natašo Pirc Musar poznam že zelo dolgo, ne osebno, a sva se pogosto videvali na raznih javnih dogodkih, kamor sva obe bili vabljeni. Poznam pa jo predvsem v vlogi pooblaščenke za informacje javnega značaja, ki jo je zasedala kar dolgo obdobje (od leta 2005 do 2014), da si lahko privoščim podati (negativno) oceno njenega dela. Nanjo sem se pogosto obračala zaradi nevzdržnih in kaotičnih razmer na Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) v upanju na pomoč pri razkrinkanju osnovnih informacij, bistveno vplivala na diskriminatorno razdeljevanje javnih sredstev FIHO. S svojimi prošnjami glede informacij javnega značaja povezanimi s korupcijo in netransparentnim ter diskriminatornim razdeljevanjem, več kot dvajsetih miljonov namenskih javnih sredstev izvzetih iz proračuna RS, z njene strani ni bilo nobenih učinkov. Dejansko kot neodvisni medijski portal Za-misli nismo nikoli dobili niti minimalne podpore, kaj šele iskazane pripravljenosti, da bi korupciji, ki še vedno kraljuje na tem področju, naredila konec; jo poskušala razkriti ali odpraviti. Pravzaprav nasprotno, vedno smo dobili nekakšne formalistične in birokratske odgovore. Vse v korist uzrupatorjem sistema; torej, tistim močnejšim in vladajočim v korist.

 


Odkar sem slišala za vašo kandidaturo, predvsem pa vsebinsko utemeljitvijo le-te, sem se zgrozila, dobila alergijske izpuščaje in se hkrati odločila, da ne morem molčati.

 

Vaša kandidatura se mi zdi naravnost uzurpacija javnega in političnega prostora, še posebno, ko govorite o človekovih pravicah in o tem, kako se za njih zavzemate, jih branite in kako govorite glasno in neposredno o vsem, kar si drugi ne upajo.

 

Od kdaj se vi ukvarjate s težavami ljudi? Koliko primerov ste v okviru vaše odvetniške pisarne v zadnjih letih zastopala pro bono? Baje, da se tudi ukvarjate s temeljnimi človekovimi pravicami; katere so te in kaj ste konkretno dosegla ali za kaj, ste se borila in kaj izborila? Razen, če ste morda mislila na zastopanje Melanije Trump?[1]

 

Kot po čudežu, sem včeraj pri brskanju svojih starih kolumen naletela tudi na eno, ki je posvečena prav Vam, iz leta 2013. Toliko o tem, da moje pisanje ni politično motivirano, ampak, je dokaz moje konsistentnosti in neuklonjivosti neglede na politično sezono te ali one oblastne opcije. Bolj ali manj pa so vse različne politike slepe za vprašanja, ki zadevajo enake možnosti, enakopravnost in neodvisnost. Zadnja nobenemu ni pogodu, saj postavlja vsakršno oblast  pod vprašaj.

 

Informacije javnega značaja – Izigravanje FIHO

Pismo pooblaščenki za dostop do informacij javnega značaja Ga. Nataši Pirc Musar

 

Spoštovani!

Večkrat smo se kot medij in tudi kot zainteresirani posamezniki zamanj obračali na vaš urad s prošnjo za posredovanje in pomoč v okviru vaših pristojnosti. Predvsem glede dostopnosti na javnih sejah Sveta FIHO, saj se le-te odkar je direktorovanje nastopil Štefan Kušar zaprte za javnost, in sicer celo z varnostno službo fizično prepreči vstop novinarjem in zainteresirani javnosti; vse to brez pravno-formalne utemeljitve, zgolj sklicujoč se na interni pravilnik, ki pa je podrejen akt. Prav tako tudi odgovori, ki jih kot medij s strani FIHO prejemamo v odgovor so zelo pomanjkljivi, oziroma ne odgovarjajo na naša vprašanja. Primer tega je lahko “odgovor”, da je dostopnost fotografij nadzora v spornem skladišču Društva distrofikov Slovenije, ki je tudi v obravnavi KPK avtorsko delo in torej nedostopno za vpogled; kar je seveda povsem absurdna trditev, saj gre za nadzor, ki ima namen preverjanje transparentne namenske in smotrne porabe javnih sredstev.

Prav tako z vaše strani ni bilo nobenega odziva, ko smo vas prosili za posredovanje glede internega Pravilnika o varovanju osebnih in tajnih podatkov, ki povsem neupravičeno preprečuje dostop do določenih informacij. Šele po posredovanju Ministrstva za javno upravo se je zadeva začela premikati, vi zadeve sploh niste hoteli obravnavati. Vse prošnje za sestanek z vami so nam bile iz neznanih razlogov zavrnjene. Zato se upravičeno sprašujemo kako in na kakšen način določate vaše prioritetne zadeva, ko pa se v javnosti mnogokrat spotaknete v povsem nebistvene teme, tam kjer pa že več let traja sistematično prikrivanje javnih informacij glede porabe javnih sredstev pa vašega odziva ni. Vemo, da ste dolgoletno problematiko netransparentnsti delovanja FIHO dobro seznanjena, a to področje povsem zanemarjate oz. se izogibate.

Sprašujemo se zakaj? Hkrati zahtevamo celovito in sistematično obravnavo tega področja z vidika dostopnosti informacij javnega značaja. Priporočamo, da se glede te problematike povežete s Komisijo za preprečevanje korupcije, ki se ukvarja s pripravo načrta integritete FIHO.

 

Lep pozdrav,

Elena Pečarič

 

V vednost:

Komisija za preprečevanje korupcije

 

Res pa je, da ste se tista leta, javno, ažurno in glasno odzivala na vse vrste »kozlarij«, ki ste jih budno in konstantno spremljala na spletni strani SDS. Konec koncev, je to le ena spletna stran neke stranke in naj njihovi člani, volivci, bralci ter podporniki, presojajo o vsebini le-te.

 

Povzemam citat kandidatke Pirc Musar

»Ampak tisti, ki me poznajo, in tisti, ki me poslušate že zadnjih dvajset let, veste, da se vedno oglašam ob družbenokritičnih dogodkih brez kakršnega koli oportunizma ali kalkuliranja. Velikokrat tudi na mojo škodo, ko sem jih dobila po prstih.”

 

Zelo odgovorno trdim prav nasprotno, vaša kandidatura se mi zdi še kako oportunistična, saj to kar se želite pokazati, niste in nikoli ne boste. Zato je bilo opozorilo dr. Erika Breclja še kako na mestu, saj tudi on tako kot jaz, nimava nobenih botrov, ne agende, ki bi ji morala slediti. Še konkretni posnetek tistega obdobja, ko ste bili tiho in obračali glavo stran. V naslednjih dneh napovedujemo objavo še drugih podobnih dogodkov, ki so jih nekateri protagonisti že pozabili in bi jih želeli zanikati.

 

FIHO goljufije in prisilna odstranitev

 

{youtube oexeqGxyakQ}



[1] Zanimivo, o brskanju po iskalniku, da bi navedla vir v slovenščini, nisem najdla nič!

 

#Kolumne #Elena-pecaric