Članek
Grobo kršenje ZN konvencije o pravicah invalidov in predlogu novele Zakona o invalidskih organizacijah
Objavljeno Aug 30, 2024

Grobo kršenje ZN konvencije o pravicah invalidov

Nedopustna je interpretacija ter sklicevanje se na ZN Konvencijo o pravicah invalidov (MKPI), prevod katere v slovenščino je povsem neustrezen. Na to dejstvo opozarjamo pristojne organizacije in seveda predvsem pristojna ministrstva ter njihove organe v sestavi, že od leta 2008. Iz tega neustreznega prevoda izhaja vsa nadaljnja diskriminacija, ki se pri nas neproblematično izvaja in temelji na praksi, ki je v očitnem nasprotju prav z načeli konvencije, ki temeljijo na spoštovanj človekovih pravic in osebnega dostojanstva. Iz prevoda so namreč izključene vse organizacije, ki se zavzemajo za ljudi s težavami v duševnem zdravju. Le-te so pri nas razvrščene med humanitarne organizacije in ne med invalidske organizacije; pri čemer je status ene ali druge zelo arbitraren in nejasno definiran. Kar že samo po sebi govori o tem, da se MKPI razlaga in prilagaja na diskriminatoren slovenski sistem in ne kot bi bilo pričakovano, obratno. Namesto napredka na področju človekovih pravic hendikepiranih, se še naprej vztraja na medicinskem modelu in »posebnimi socialnimi pravicami« ter dela nezmožnosti, s čimer se podpira preživela praksa, pasivizacija in izključevanje posameznikov iz aktivne participacije, enakih možnosti in enakopravnosti.

Iz zgoraj navedenih razlogov ne razumemo potrebe in ni argumentiranih razlag, da NSIOS pridobi poseben in dodaten vir financiranja. Iz registra invalidskih organizacij nikakor ni razvidno, da bi NSIOS zaobsegal vse invalidske organizacije na državni ravni. Tudi v tem primeru ne bi obstajali pravni in vsebinski razlogi za kaj takega. Obstaja pa bojazen in nevarnost, da bo NSIOS postal de facto edini sogovornik vlade na področju invalidske problematike, kaj se v praksi od nastopa te Vlade dejansko že dogaja na t. i. fokalni skupini za invalide, na katero nismo imeli dostopa, čeprav, smo za to večkrat zaprosili. Na večkratne zahteve po obrazložitvah glede takšne politične odločitve in pravne podlage o financiranju enega pravmega subjekta, do danes še nismo prejeli, ne s strani MDDSZ, ne s strani ministrstva za finance in prav tako ne s strani kabineta predsednika vlade. Nenazadnje nismo vse invalidske organizacije včlanjene v NSIOS ter ne nazadnje zaradi preteklih izkušenj izključevanja in poizkusov podrejanja, v njem tudi ne želimo sodelovati.

Prav tako pa tudi opozarjamo, da so takšna ravnanja politike nedopustna ter nedemokratična, saj se s tem uveljavlja diskriminatorno in dvojno financiranje (NSIOS=FIHO) posameznih pravnih subjektov, kar je seveda nezakonito in protiustavno. S tem se še dodatno poglablja možnost korupcije oz. vprašanje integritete in očitne kolizije interesov, ki je prav na tem področju vedno bila tolerirana. Taka poteza se nam zdi res nedopustna, sploh, ker je že določeno, da naj bi v letih 2024 in 2025 NSIOS prejel 250.000 evrov.

#Ajdovščina #aktualno #Aktualno #Ankaran #Apače #Beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #Cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #Divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolPriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #družba #Duplek #ElenaPecaric #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #Izola #Jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #Komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #Lenart #Lendava #Litija #Ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #Mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #Moravče #MoravskeToplice #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #Nazarje #NovaGorica #NovoMesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #Piran #Pivka #Podčetrtek #Podlehnik #Podvelka #Poljčane #Polzela #Postojna #PraviceInvalidov #Prebold #Preddvor #Prevalje #Ptuj #Puconci #RačeFram #Radeče #Radenci #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RečicaObSavinji #RenčeVogrsko #Ribnica #RibnicaNaPohorju #RogaškaSlatina #Rogašovci #Rogatec #Ruše #Šalovci #SelnicaObDravi #Semič #ŠempeterVrtojba #Šenčur #Šentilj #Šentjernej #Šentjur #Šentrupert #Sevnica #Sežana #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #SlovenskeKonjice #ŠmarjePriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoObPaki #ŠmartnoPriLitiji #Sodražica #Solčava #Šoštanj #SpoštovanjČlovekovihPravic #SrediščeObDravi #Starše #Štore #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Tržič #Trzin #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #Vipava #Vitanje #Vodice #Vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Žalec #Zavrč #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #ZNkonvencija #Zreče #Žužemberk